200henriko.seLör 16 Feb

CMR-Lab

En avancerad operatörspanel till ett skalbart motorstyrsystem.

Lite om själva styrsystemet

I hifi-världen är det kanske bäst med förstärkare, cd, radio, etc, i separata delar. Men det är knappast det billigaste alternativet att skaffa ett sånt rack. Ibland kanske det duger med en liten bergssprängare som kan allt.

Lite så är det med detta motorstyrningssystem. Det klarar kanske inte allt, som ett helt PLC gör. Men eftersom det kan mycket helt själv kan det bli väldigt prisvärt jämfört med att köpa ett helt rack grejer från tex Siemens.

Funktion


På bilden ser man ett fyraxligt system, vissa parametrar för z-axeln, samt en systemlog.

Det finns även möjligheter att titta på parametrar med jättestora siffror som man ser på långt håll på industrigolven. Samt möjlighet att se hur de ändrar sig i något som liknar ett flerkanaligt osciloskåp.

Svårigheten

Svårigheten med detta projekt var att systemet är helt distribuerat över alla axlar, om man kör mer än en axel. Poängen med detta var att få en låg startkostnad vid en axel. Alltså varje axel skulle själv innehålla precis det i elektronik och kraft som behövdes för att hantera sig själv. Ingen central enhet alltså, med kraft för att köra tex upp till 16 axlar, vilket kanske är det vanliga.

Dessutom var ett grundkrav på systemet, att man aldrig skulle behöva någon form av sparad systemfil för att börja jobba, utan det skulle räcka med att plugga in sin PC i ett främmande system, och så ska det komma upp på skärmen.

Den applikation och de inställningar som gjordes distribuerat över alla axlar skulle det alltså vara möjligt att läsa tillbaka från axlarna själva. Ur användarens perspektiv skulle det upplevas som ett enda system, som man tex kunde ta backup på i en enda fil.

Kringprogram

Jag har även gjort endel kringprogram, bla för att kunna automatisera systemdokumentation, felsökning och långtidstester. De flesta av dessa verktug är textbaserade och inte så skojiga att visa här.


Men så här ser systemets firmware loader, i kundanpassad design.

Mina insatser

All systemering och programmering på PC-sidan. Tog även fram protokollet mellan systemet och PC-programmet. (Systemerandet av själva systemuppbyggnaden var jag tyvärr inte med på.)