200henriko.seOns 24 Apr

HOT - 2009

Henrik Olssons Tidning
Tidningen för dig som bryr dig.

091231 - Google-året, och året jag började hata Apple

Ja detta året blev det inte mycket bloggat här.

Vet inte om det hände så mycket speciellt i mitt liv heller, värt att skriva om? Första halvan upplevde jag som stressig. Men jag kommer inte ihåg varför, vilket är ett stressymtom så gott som något.

Andra halvan minns jag som Google-året. Det har presenterats väldigt mycket från Google det senaste, som jag tagit mig en del tid att kolla på.

Jag har ju alltid haft de värsta telefonerna (eller fickdatorer) som “kan allt” (inklusive att ringa). Men någonstans har det gått snett. I takt med att de fått mer och mer finesser har de också blivit svårare och svårare att hantera. Telefonerna har helt enkelt inte designats om från grunden utifrån de nya förutsättningarna. De som har vågat omdesigna telefonen helt och hållet är ju Apple, som också fått stora framgångar med sin iPhone.

Nu har ju tyvärr iPhone haft stora vita fläckar i funktionsspecen, och inte varit något för mig. Den har inte ens varit i närheten av att kunna allt. Men nu i somras uppgraderade Apple sitt iPhone-program. Och i ungefär samma veva började också andra generationens telefoner med Googles nya operativsystem Android dyka upp i Sverige.

Jag ägnade säkert totalt en hel vecka åt att gräva fram för- och nackdelar hos de olika systemen. För nu var jag rejält trött på inkonsekventa och tröga användargränssnitt, och skulle skaffa nåt modernt. NU!

Jag konstaterade ganska fort att det knappt går att få reda på saker om iPhone. Den tekniska specifikationen på Apples webbplats är väldigt tunn på information. Och gräver man vidare får man en känsla av “locket på”. Det är som hela djävla Apple och dess anhängare är en sekt, som håller ihop mot såna utomstående hot som jag.

De vill inte att man ställer besvärliga frågor som om man kan föra över filer trådlöst enligt standarden Bluetooth-OBEX, så att man föra över filer mellan en iPhone och vad som helst. På forum möts man av sällan skådad agresitivitet. De kallar en “idiot” och liknande. De säger att man inte förstått någonting, bara för att man ställer en sådan fråga.

Och i butiker blir man upplyst av slipade försäljare att det där är bara ett demo-ex, så den har inte samma funktion som det du köper. Men ingen kan svara på vad det är jag köper.

Sektbeteende!

Googles system och kultur är betydligt öppnare. De verkar inte hemlighålla saker och ting. Jag upplevde att det gick att få svar på det mesta INNAN köp. Och jag upplevde inget agressivt beteende när jag ställde frågor om telefonerna.

Det jag efter stor möda fick fram var också att Googles system till väldigt stor grad tillåter att man själv bestämmer vilka funktioner man vill ha i sin telefon, och hur de ska fungera. Medan en iPhone är mycket mer “as is”. Visserligen kan en iPhone utökas, i viss mån. Men Apple styr med järnhand vad man får utöka den med. Och de släpper inte in vilka tillägg som helst. Om tillägget på minsta vis konkurerar med något de själva erbjuder får det tillägget nobben direkt. Men det är värre än så. De blockerar även tillägg som är för generella, just för att de tilläggen inte ska öppna upp indirekta möjligheter, som då gör att de tappar makt. De tänker till varje pris behålla fullständig makt över allt som har med din iPhone att göra.

När det gäller tillägg finns en annan väldigt viktig skillnad. I en iPhone kan man bara köra ETT tillägg åt gången. Man kan alltså inte ha ett tillägg som spelar musik från Spotify, samtidigt som ett annat tillägg är online på MSN, när du i ett tredje tillägg kollar igenom dina RSS-länkar. Detta är inget problem i Googles system. Och de har löst det så fruktansvärt bra tycker jag. Alla tillägg som kör i bakgrunden har möjlighet att visa status och påkalla uppmärksamhet genom små symboler i telefonens vanliga statusfält, helt utan att störa dig i det du håller på med.

Ok. Jag säger inte att en iPhone är en dålig telefon. Men det är inte direkt nån top-of-the-line-telefon som många vill tro. iPhone är EN ENKEL TELEFON, med schyst design. Den som är nöjd med en så enkel telefon som möjligt, och inte har något emot det höga priset ska ha en iPhone. Men för den som vill ha en avancerad telefon rekommenderar jag starkt Googles Android istället. Och de är inte långt bakom i designen tycker jag. Googles system är inte speciellt svårhanterat, trots att systemet är betydligt mer avancerat. Mitt val blev lätt en Android-telefon.

Något annat intressant, som kom från Google i år, var deras presentation av Wave.

Wave är något som har potensialen att ersätta e-post. Men det har också potensial att kunna ersätta chat, forum och olika sociala medier.

Jag hade inte ens tittat åt detta om det enbart var tänkt att vara en tjänst från Google. Men det hela handlar om ett öppet koncept som i princip vem som helst ska kunna köra på sina egna servrar.

Den stora skillnaden på detta och gammal e-post är att man inte längre skickar brev hit och dit, utan allt ligger på ett och samma ställe likt forum fungerar idag, men allt görs i realtid på ett sätt som liknar chat. Fast det är en mix av allt på en gång, vilket är det som gör det till ett väldigt intressant koncept.

Nåja, vi får se vad det blir av detta. Hittills är det bara en förhandvisning som presenterats. Återkommer nog i ämnet.

Google har ju också släppt en ny webbläsare i år. Chrome. Den är i linje med mycket annat från Google väldigt väldesignad, och innehåller vid en första anblick precis det som behövs, och inget mer.

Den är riktigt snabb och lättanvänd, och förefaller inte ha säkerhetsbrister i samma klass som tex Internet Explorer. Så den har jag tittat på en del.

Nu har de också presenterat att de har ett nytt operativsystem för “minidatorer” på gång. ChromeOS. Ett system som till stora delar bygger på webbläsaren Chrome, och på filosofin att allt ska vara på nätet.

Eftersom de sedan tidigare tillhandahåller både e-post, ordbehandling och en kalender på webben, anser de att man lika gärna kan ta steget fullt ut och köra allt man behöver på webben.

Detta är ju inte en ny tanke. Men jag tog ändå och undersökte lite grann vart vi stod 2009 egentligen. Och det är nog inte så fel för vissa, att inte behöva ett enda dokument eller ett enda program i sin dator. Det finns en hel del ute på nätet om man letar.

Bara som ett exempel för er som inte riktigt greppar vad jag pratar om nu tar jag den gamla patienten Harpan som ett exempel. Den kan lika gärna läggas* på en webbsida. worldofsolitaire.com

*) Nördhumor

Ja, oj. Nu var året slut. får se om jag hinner med nästa år.

Äldre