200henriko.seOns 21 Aug

HOT - 2008

Henrik Olssons Tidning
Tidningen för dig som bryr dig.

080629 - WAP-tips

Nu när folk ska ha semester och kanske inte sitter hemma vid sitt bredband i samma utsträckning tyckte jag det var lämpligt att uppdatera min lilla WAP-tjänst StartplatsenWAP, samt påminna om den.

För er som inte ens vet vad WAP är så handlar det om ett relativt billigt sätt att kolla nyheter och annan information i sin mobiltelefon.

För er som missat min WAP-tjänst, så kan man läsa mer om den här:
http://startplatsen.se/?mods=&doc&f=wap.html

Se till att konfigurera upp så WAP fungerar redan nu. Och ha StartplatsenWAP som startsida. Men vet aldrig när man sitter på en kobbe i skärgården och undrar vad Johan Steen hette egentligen. Kanske sitter man i en kanot och undrar när solen kommer härnäst. Eller så sitter man på sitt torp och undrar vad det är för nummer till nån sån där butik som säljer digital-boxar.

080614 - OneWay 0.5 BETA

Äntligen har solen gått i moln lite så man fick sitta lite med datorn igen. Jag har nu hunnit få ihop en ny version av mitt synkronseringverktyg, som jag påbörjade redan 2006. Nu anser jag att det är så pass användbart att jag stämplat det som BETA. Det betyder att det i alla fall mig veterligen inte finns några allvarliga brister längre som kan hindrar folk från att använda det. Fast samtidigt är det inte speciellt vältestat ute i verkligheten.

Programmet är enligt min mening väldigt enkelt, fortfarande. Och det beror som vanligt, när det gäller mig, inte på att jag inte orkat göra något mer avancerat. Utan det beror tvärt om på att jag jobbat väldigt hårt på att göra programmet så enkelt det bara kan bli. Jag skulle gissa att det så här långt ligger ca 3 månaders arbetstid bakom, vilket nog är väldigt mycket för ett program med fyra knappar och ett filträd.

Programmet är hur som helst helt gratis, och alla får gärna prova det. Och om ni provar det, hör gärna av er och berätta hur det fungerade. Programmet finns att hämta på henriko.se/oneway.

080515 - Rätt dyrt

I höstas blev jag åtalad på grund av en sammandrabbning med en bitter ex-polis på ett övergångställe. Vi hade så offantligt olika uppfattning om skuldfrågan att det slutade i tingsrätten. Om han bara kunde tagit på sig någon skuld i det hela kunde vi säkert ha gjort upp själva. Eventuellt kunde man ju tänka sig att blanda in försäkringsbolag, och låta dem reglera skadorna.

Nej då. Denne man tvekade inte att gå “all in”. Tydligen finns det både brottsmål och tvistemål. Och hade det drivits som ett tvistemål känner jag på mig att domaren bara tyckt att vi kunde dela skadan lika, och så hade det varit bra med det. Men istället valdes det som skulle bli allra värst för mig. Han och hans juriska ombud lyckades få en åklagare att börja driva ett brottsmål med rubriceringen skadegörelse.

Helt befängt enligt min mening. Alltså. Man kunde ju ha tänkt sig att de hade fått upp det som ett brottsmål med någon form av trafikförseelse som rubricering. Det hade jag köpt. Då hade jag förmodligen kännt att det var helt rätt erkänna ett sådant brott. Men skadegörelse finns inte ens på skalan. Det är inte i linje med min personlighet. Jag skulle skämmas om jag blev dömd för skadegörelse.

I januari var jag så i tingsrätten och slog tillbaka detta grova åtal, med bestämdhet. Jag kunde absolut inte erkänna någonting i åtalet. Dels stämde inte rubriceringen med händelseförloppet, och dels saknades uppsåt (vilja att orsaka skadan). Det slutade med att jag friades helt från åtalet, och därför kunde heller inget skadestånd krävas av mig. Ha ha.

En liten rolig detalj i det hela var när vi skulle ut ur rättssalen. Först genom dörren var åklagaren, och sedan målsägaren. Men precis när jag skulle gå ut släppte han dörren mitt framför näsan på mig. Jag lät den slå igen. Sedan kunde jag inte låta bli utan vände mig till domaren och sa “Ja, du ser”. Och på så sätt insinuerade jag lite fint att vi hade att göra med en person som är allmänt dålig på att visa hänsyn.

Fast riktigt slut var inte sagan där. Under rättegången frågade domaren målsägaren om han hade några ekonomiska anspråk för sin resa, och det hade han. Han ville dessutom att rätten skulle bjuda honom på lunch, för så var det förr sa han. Detta var dock inte något domaren ansåg brukligt nu för tiden, varpå han inte beviljade det. Här höll jag dock tyst, men tänkte “Det är när du hamnar i fängelse för vårdslöshet i trafik som dom bjuder på lunch”

Men de frågade aldrig mig, om jag hade några ersättningsanspråk. Jag reagerade på detta, och tyckte det var konstigt. Jag blev ju trots allt frikänd. Borde jag inte då få ersättning för resa och förlorad arbetsinkomst? Men jag ville inte verka besvärlig, så jag sa inget om detta.

När jag flera veckor senare började gräva i saken, visade det sig att man måste säga till om detta under rättegången. Som om man inte har nog med saker att tänka på som gäller själva sakfrågan när man står åtalad. Dessutom får man väldigt korta tidsluckor att säga sin sak på. I efterhand var det tydligen försent. Och enligt JK finns ingen skyldighet att någon ska nämna detta för en.

Och det blir bara värre. För mig alltså. Några veckor efter detta råkade jag se upptakten till ett misshandelsfall, och blev då kallad som vittne. Jag har faktiskt varit och vittnat i rättegång tidigare. Då fick jag ut ersättning för resa och förlorad arbetsinkomst utan problem.

Den här gången såg kallelsen exakt likadan ut, och den kom från tingsrätten. Men tydligen var det den åtalade som kallat mig som vittne, och då är det tydligen denne som ska betala min ersättning.

Det är väl ok om man vittnar åt en vän eller nåt. Men i detta fallet handlade det om någon buse som jag inte känner. Dessutom blev han dömd. Så nu ska jag försöka få pengar av någon kriminell som sitter i fängelse. Hur lätt är det? Detta är ju helt absurt.

Kort sagt. Det kan bli rätt dyrt i rätten. Även om man inte blir dömd. Det känns som jag förlorat ca 3000 i år pga Vänersborgs tingsrätt. Fast ingen ansett att jag gjort något fel. “Ska det vara på det här viset”

080503 - OpenStreetMap

Jag har trots de föråldrade lagarna i detta landet som förbjuder hantering av kartdata bestämt mig för att öppet gå ut och medverka i projektet OpenStreetMap. Det är ett projekt som syftar till att ta fram kartmaterial under en relativt fri och öppen licensform. Eller om man vill så kan man likna det med en sk wiki, likt Wikipedia, fast för kartmaterial.

Förr var ju kartor av högsta militära vikt. Nästan så man kan säga att bäst kartor vann slagen. Och att göra egna kartor utan tillstånd och en massa restriktioner är typ landsföräderi. Men idag har ju alla tillgång till kartor av högsta klass. Alltså… Vilken fiende är det vi är rädda för, som idag inte klarar ladda ner kartor och satelitbilder från tex Google, eller som idag inte kan köpa en GPS-navigator med nordiska kartor i. Inte är då jag speciellt rädd för den fienden.

Ok, vad är då poängen med ytterligare en karta? Varför inte bara använda kartorna från Google, Eniro, etc? Jo, alla andra kartor har väldigt hämmande licensavtal. Man får inte kopiera in dem hur som helst, tex i en broschyr för något lokalt evenemang man vill att folk ska kunna hitta till. Om ett företag vill ha en karta på sin webbplats som visar var de finns, ja då måste de krångla med att förhandla och köpa rättigheter till det.

Men det är nog en annan sak som väger tyngst för mig. För mig är fördelarna med öppen mjukvara en självklarhet. Jag använder dagligen program som Firefox, OpenOffice, Gimp, mfl. Och jag använder även öppna operativsystem som OpenBSD och Ubuntu (Linux). Därför är det för mig också en självklarhet att använda öppen mjukvara för navigering. Detta är ju dock inte möjligt utan tillgång på kartmaterial i “råform” som man kan ladda ner och bearbeta som man vill, och det varken kan eller får man från någon av dagens kommersiella aktörer.

Jag har hittills i alla fall bidragit med det lilla hörnet runt i kring där jag bor. På några timmar då och då i några veckors tid har jag lyckats lägga in nästan alla gator i Åmål.

Den som saknar något eller hittar något fel i kartan behöver inte vänta på mig eller någon annan. Vill man, är det bara att fixa det själv. Det är det som är det fina. Då kanske vi slipper vänta i 5 år på att en ny rondell kommer in på kartan som vi måste göra idag med kartor från Navteq och Tele Atlas.

080422 - OnTheWay

Då min förra bilstereo gradvist blev mer och mer närsynt, eller nåt, kände jag mig mer eller mindre tvungen att skaffa en ny.

Den här gången tänkte jag att en med USB-kontakt vore vettigt. Så man kan stoppa i USB-minnen, MP3-spelare och så. Men då kommer ju nästa önskemål på som ett brev på posten. Man vill ju kunna stoppa i en USB-ansluten hårddisk. Det skulle man kunna tro att alla med USB-kontakt stödjer, men icke.

Det gick åt en hel dag till att reda ut detta. Först i nån timma i butik i Åmål, där bara vissa modeller kunde provköras, vilket därför inte gav svar på det man ville ha svar på. Sedan ett par timmar på nätet, vilket tyvärr mest gav ännu fler frågor. Till sist fick jag dra till Trollhättan där de har det mesta uppkopplat, så man kan prova själv. Och jag hade naturligt med mig en egen hårddisk med USB-kontakt, preparerad med diverse bitrates, filnamn med svenska tecken, och mappar i mappar, etc.

Efter att ha provat alla bilsteroapparater med USB föll valet till slut på en JVC KD-G731. Det var helt enkelt enda steron som överhuvudtaget kunde hantera en sån hårddisk jag hade med.

Men sedan tog det ytterligare ett par veckor innan jag lurade ut hur man i praktiken skulle få denna maskin att verkligen utnyttja en hårddisk.

Först och främst har det visat sig att den inte tål riktigt långa filnamn. En enda fil med ett för spelaren för långtfilnamn och den kan inte läsa disken överhuvudtaget.

Men även när den allt fungerar så finns det lite problem som att det inte finns någon sökfunktion, och ingen tangentbordsrepetering, mm. Dessutom kunde den inte visa och sortera på artist, trots att det framgår i bruksanvisningen att den ska kunna det.

För att lindra spelarens begränsningar har jag tvingats stänga av den sk id3-hanteringen så den alltid visar filnamn. Samt har jag varit tvungen att modifiera mitt egna filsynkroniseringsverktyg så att det inte längre är att backupverktyg, utan istället ett verktyg som ordnar filerna så de kan hanteras lättare i bilstereon.

Verktyget jag gjort kan säkert vara av intresse även för andra typer av MP3-spelare där funktionerna för att bläddra och söka är begränsade.

Om du skulle vara intresserad så nämns det nya vertyget OnTheWay på sidan om det vanliga filsynkroniseringsverktyget OneWay. (Fast sidan liksom verktyget är på engelska.)

Jo, jag tycker själv att namnet är ganska fyndigt, då det handlar om att replikera filer för att ta med sig ut på vägen. (OneWay syftar mer på att verktyget bara kopierar filer en väg, och på ett enda sätt… det rätta.)

Nåväl. Efter allt detta så kan jag nu ha med hela min musiksamling i bilen. Även om det inte är så där jättelätt att navigera i den. Men jag upplever ändå detta som ett stort steg. Ett steg jag har funderat länge på att ta, och hur.

Volvo-raggarna kan ju fortsätta tävla om vem som har mest djup i bilstereon. Men nu har jag avgjort tävlingen om vem som har mest bredd i bilstereon.

080324 - Påskbrev

Jag har nu lagt upp ett par egenhändigt ritade påskbrev här. Det är ju naturligtvis försent i år. Men då finns de här nästa år, i fall någon behöver färdiga påskbrev.

Man hittar dem under Eget och Påskbrev.

080207 - Nytt webbhotell

Jag har bytt webbhotell, ifrån den danska leverantören One till den svenska Binero. Man skulle kunna tro att det har med danskarnas blockad mot svenska The Pirate Bay, men så är inte fallet. Orsakerna är väl lite blandade och av väldigt teknisk karaktär.

Jag kan inte säga att jag varit direkt missnöjd med One, men man får väl vad man betalar för. Tex har de ingen säker inloggning, vad jag har hittat, utan alla lösenord skickas i klartext över nätet.

Sedan är det ju alltid trevligt att ha sin e-post-server på svensk mark… om inte annat bara för att snuva FRA på några e-brev. Jag har väl inga större hemligeheter i min e-post, förutom en massa lösenord och så. Men det är en principsak. För FRA är en skock lögnare, som hävdar att deras nya avlyssning av Internet-trafiken över rikets gränser inte berör vanliga svenskar.

Huvudorsaken är ändå att jag vill ha ett webbhotell som kör på en lite annan teknisk plattform, än mina andra webbhotell gör. Helst en säker plattform också. Detta för att jag för avsikt att man ska kunna hämta filer och inställningar från en slags webbtjänst jag håller på med. Problemet är att jag inte litar helt fullt på ett webbhotell. Det kan ju hackas, eller missbrukas, så filerna och instruktionerna byts ut mot elaka och skadliga sådana. Därför vill jag ha ett helt oberoende webbhotell, som man kan verifiera filer och instruktioner mot. Och om de inte bygger på exakt samma tekniska plattform så minskar ju risken att någon skulle kunna knäcka båda samtidigt.

Ja, ja. Vem bryr sig? Jag återkommer när tjänsten fungerar. Det kan bli vilket år som helst.

080205 - Uppdaterade dokument

Jag har uppdaterat de säkerhetsrelaterade dokument (för Windows-användare) som jag har liggande på 10010.se

Det mest vesäntliga som tillkommit är tips om verktyg för att hjälpa till att hålla sitt datorsystem uppdaterat. Att hålla sitt system uppdaterat är väldigt viktigt om inte ens dator ska bli ägd av andra.

I övrigt är det väl mycket som fattas på där. Men läs det som står, för det är viktiga saker. Läs åtminstånde rekommendationerna. Förstår du dem inte. Be någon som förstår mer att läsa dem.

Tyvärr kan man inte bara ha en dator, i alla fall inte om den har Windows och är uppkopplad mot Internet. Man måste kunna sköta den också. Annars går det garanterat åt skogen.

Äldre