200henriko.seLör 16 Feb

HOT - 2007

Henrik Olssons Tidning
Tidningen för dig som bryr dig.

071029 - facebook

Nu har jag provat facebook som alla pratar om. Det är helt klart ett intressant upplägg, för att hitta gamla och nya vänner. Jag hittade flera stycken gamla vänner som jag typ “tappat bort”.

Själv är jag väldigt skeptisk till “community-kulturen” där alla skriver allt på varandras klotterplank. Vad är det för fel på vanliga meddelanden?

Nej, jag ser detta mest som en katalog. Kommunicerar gör jag nog helst på vanlig e-post, ICQ, MSN eller telefon. Om jag skulle vilja skriva allt om mig själv skulle jag göra det någon annan stans, typ här. Och skulle jag lägga ut musik eller bilder skulle jag också göra det någon annan stans. Man kanske inte vill att ett enda företag ska äga hela ens liv.

En sak som är lite unikt med just facebook är möjligheten att skriva egna små applikationer inuti facebook. Då jag är både utvecklare och nyfiket lagd gav jag mig på att göra en liten applikation som skulle visa mina vänner när jag var online på ICQ och MSN.

Detta hela var dock lite bakvänt gjort, och tog mig ett par nätter att klura ut. Men tillslut fungerade det, i stora drag. I alla fall för ICQ.

MSN har Microsoft naturligtvis krånglat till något så det inte fungerar, vilket kostat mig ytterliga många fruktlösa nätter. Men det var nära. Tänk att allt ska vara svårt och krångligt så fort Microsoft är inblandat, och man inte gör exakt som de tänkt. Jag blir så trött på dem.

070711 - Påkörd av “farbror grå”

Idag när jag skulle över ett sk oövervakat övergångsställe hände det som ofta händer. Nämligen att det kommer en bil i full fart, och som uppenbarligen inte har för avsikt att stanna.

Jag gjorde då det som faller mig naturligt i en sådan situation. Jag ställde mig med ena benet rakt ut i vägen men utan att lämna trottoaren, typ som ett påbörjat långt steg, för att visa att jag ska gå här, eller typ som en liten bom, för att visa att här ska faktiskt ingen bil köra just nu.

Denna gång var uppenbarligen farten för hög för att stanna eller väja undan. Jag upplever inte ens att han försökte, utan han swichade förbi i full fart så nära att backspegeln slog i min fot, varpå backspegeln gick sönder.

Sen kommer en ilsken man ut som säger sig varit polis i 40 år och minsann vet vad som gäller. Allt var mitt fel, utan minsta tvivel. Och han gjorde klart att han inte bara var fläckfri i denna situation, utan hela hans person var fläckfri.

Han tyckte genast jag skulle ge honom min adress så att han kunde skicka en räkning för hans skadade backspegel, och att det minsann skulle vara det bästa för mig. Det kunde man ju övervägt om han visat den minsta ödmjukhet, och i alla fall övervägt att han själv kan ha gjort något fel.

I så fall, om vi skulle gjort upp själva, så hade väl min utgångspunkt varit att han skulle betala mig motsvarande bötesbeloppet för att inte ge fotgängare företräde, och att det då gått ungefär jämt ut för mig. Men denne man var en sådan överlägsen människa att en sådan diskussion eller förhandling kändes helt meningslös.

Så det hela slutade med ett “ses i rätten”. Och jag måste säga att jag ser fram emot att få detta utrett. För det hela är absolut inte så självklart enbart mitt fel som denne man hävdar. Visst, jag kanske kunde handlat annorlunda och undvikit olyckan, men det kunde också han.

Jag ska nog ha råd med hans backspegel, om jag nu skulle behöva betala den, för att han har kört på min fot. Men jag kan inte se hur han ska kunna komma undan sitt straff i form av böter à 3000 som hans förseelse innebär. För som jag tolkar lagen är det helt självklart att han ska åka dit på detta.

“Vid ett obevakat övergångsställe har en förare väjningsplikt mot gående som gått ut på eller just skall gå ut på övergångsstället.”
Trafikförordning (1998:1276) 3 kap § 61

(För den som inte förstod ordvitsen i rubriken, så syftar den på en före detta “farbror blå”. Alltså en ex polis. Och för den som undrar hur jag vågar kalla denne ärbara man för något han möjligen kan tolka som en straffbar förolämpling, så kan jag meddela att jag råkar veta vad han nu kallar mig för.)

070704 - Tänt var det här

När jag som vanligt satt och jobbade på kvällen (070703) lät det som om någon slängde väldigt stora saker i en kontainer. Men varje gång jag tittade ut genom fönstret var det tyst, och jag såg bara en kontainer, helt utan aktivitet omkring. Det hela upprepade sig några gånger, och tillslut brydde jag mig inte.

Sedan blev jag störd av en ny händelse. En polisbil kom förbi med påslagna sirener. Och när jag då tittar ut ser jag en annan grå bil nästan sladdar in på vår parkering och sedan gömmer sig bakom ett hörn.

Jag trodde nog det var bankrånare eller nåt, så jag smög iväg och tog ett kort på bilen… för att då upptäcka att det är den lokale fotografen.

Då började det gå upp för mig vad som hände… aha… det brinner.

Och inte brann det var som helst. Nej. I firman nästan mitt emot som sysslar med sprängämnen.

Området blev snabbt avspärrat. Men då jag arbetade innanför avspärrningarna, blev jag ganska sent ut ur dem på kvällen, och relativt tidigt in genom dem på morgonen. Och naturligtvis passade jag på att dokumentera lite med mobilkameran.

Så den som vill se lite mer info, och en del bilder, som förklarar händelseförloppet, kan kolla in sidan http://henriko.se/diverse/bps/.

Som en liten parantes i sammanhanget kan jag nämna att jag faktiskt hade kvar ett par nyårsraketer i min bagage. Ni må tro att jag var sugen på att dra iväg ett par raketer när räddningstjänsten var som mest på spänn. He He.

Äldre